26. apr. 2010

Matching Food & Wine




Er du i tvil om hvilken vin du skal servere maten, eller hvilken mat du skal severe til vinen?
Da kan kanskje "Matching Food and Wine" hjelpe deg.

Fiona Beckett, som står bak nettstedet, er en prisbelønnet mat- og drikkeforfatter. Hun er en av Storbritannias ledende eksperter på mat og drikke.

20. apr. 2010

Druer & Mat


Riesling
Utmerket matvin. Intensiteten i maten må avstemmes mot vinen da Riesling gir stor variasjon i fylde. Imidlertid vil viner med godt utviklede aromaer ha en overraskende stayer-evne mot mat. Karakter er ofte vel så viktig som fylde. Ypperlig vin til fine fiskeretter og til kalde forretter av kjøtt og fisk.


Chardonnay
De lettere og mest elegante utgavene passer godt til delikate fisk- og skalldyrs-retter uten fyldige sauser. De rikere utgavene fra nye verden går godt til smakrike og fyldige kremsauser og lettere kjøttretter. De beste sentral-burgundere er kraftfulle og elegante viner som passer til raffinerte retter av de beste råvarer fra havet, kalde kjøttretter (terriner og patéer) og varme kjøttretter basert på kalv, kanin, kylling eller vaktel.


Cabernet Sauvignon
Meget anvendelig og robust til mat på grunn av sin struktur. Har snarere en tendens til å dominere over maten enn omvendt. Unntaket er salte og kraftige oster som forsterker bitterheten og gir vinen et metallisk preg. Dette gjelder først og fremst de europeiske utgavene som er mye fastere i struktur med mindre utpreget sødme og alkohol enn viner fra nye verden. Passer til alt fra lam og kalv til kraftige kjøttretter av storfe og vilt. Utviklede Cabernet-viner er perfekte til utviklet vilt både i tekstur og aroma.


Tempranillo
Rioja gir viner som er utmerket til fine retter av kalv og lam. Modne Gran-Reserva viner går også bra til vilt. Disse vinene har visse likhetstrekk med en moden Pinot Noir. Ribera del Duero og delvis Navarra, som ofte har rene Tempranillo-viner har en mer primær karakter med større smaksfylde som også går godt til retter av storfekjøtt. I Portugal vil viner med en høy andel av Tinta Roriz normalt være svært fyldige og rike viner med en viss finesse som gjør vinene velegnet til rikere retter av mørkt kjøtt som and, okse og storvilt med rike fyldige sauser.

15. apr. 2010

Vinklubb 16.april


Fredag 16.april er det Ine som inviterer til vinklubb. Alle Druene gleder seg...

Noen av Druene i klasen..


Bildene er fra vinklubb hos Merete 5.juni 2009.

En vin for øyet....


Vinen fra italienske Voga kjøper man nødvendigvis ikke for smakens skyld. Den stakk seg godt ut der den sto i hyllene på Vinmonopolet, og den måtte selvfølgelig bli med hjem. En deilig trendy damevin....